MÂRȘÁLĂ s. f. (Reg.) Mâzgă depusă pe pietrele care stau în apă.
MARSALA, oraș în Italia, în extremitatea de V a ins. Sicilia, în zona capului Bueo, port la M. Mediterană; 80,7 mii loc. (1996). Mare centru al producției de vinuri. Piață agricolă. Pescuit. Export de vinuri celebre, legume și fructe. Centru turistic. Ruinele unor edificii termale (sec. 3), cu mozaicuri refăcute în sec. 18; Domul, de origine normandă (refăcut în sec. 18); Biserica Carmelitelor (sec. 16). Fondat de cartaginezi cu numele de Lilibeo (sec. 4 î. Hr.), a fost colonie romană (din 241) și apoi cucerit de arabi, care l-au numit Mersà Alí (portul lui Ali). În 1860a fost înglobat la Italia.
Marsala f. oraș în Italia pe coasta apuseană a Siciliei; 70.000 loc. Vinuri albe.
Importat din Sicilia si facut din struguri locali, Marsala este cel mai celebru vin alcoolizat al Italiei. Are un gust bogat, de fum, care merge de la dulce la sec. Marsala dulce se foloseste ca vin de desert, sau pentru a aromatiza deserturi cum ar fi faimosul zabaglione. Marsala sec este un aperitiv excelent. Exista de asemenea amestecuri speciale de Marsala, cu frisca, oua sau migdale.