Ce înseamnă “Luca”?

“Luca” în DEX

  • LUCA (?-c. 70), apostol creștin, probabil de origine greacă. A practicat medicina. Autorul celei de-a treia evanghelie sinoptice „Faptele apostolilor”. A trăit în Antiohia. A făcut parte dintre cei 70 de ucenici aleși de Iisus. El și Cleopa au fost cei dintâi care l-au văzut pe acesta înviat. L-a însoțit pe Pavel în călătoriile sale misionare (a doua și a treia), fiind alături de el și în perioada încarcerării de la Roma. A murit ca martir în Beoția, Canonizat. Moaștele sale se găsesc la Constantinopol, în Biserica Sfinții Apostoli. În reproducerile de artă este însoțit de un taur. Prăznuit la 18 oct.
  • LUCA (c. 1550-1629, n. Cipru), mitropolit al Țării Românești (din 1602). Episcop de Buzău (1583-1602). A ctitorit schitul Izvorani (jud. Buzău). Trimis în mai multe misiuni diplomatice de Mihai Viteazul (Alba Iulia, 1595; Moscova, 1597).
  • LUCA 1. Fănică L. (pseud. lui Ștefan Iordache) (1894-1968, n. București), lăutar, cântăreț și naist român. Creator aș școlii românești de nai folcloric (a întemeiat prima catedră de nai la Liceul de muzică din București, 1950). Solist al orchestrei „Barbu Lăutaru” (din 1948). Turnee în străinătate cu trupe folclorice. A cântat la Expozițiile internaționale de la Paris (1937) și New York (1939). 2. Damian L. (pe numele adevărat Drăghici Gheorghe) (n. 1936, București), naist român. Nepot și elev al lui L. (1). Stabilit în Belgia (1981), unde a înființat o școală de interpretare și învățare a naiului. Solist al orchestrei „Barbu Lăutaru” (1959-1974) și al ansamblului folcloric „Rapsodia Română” (1974-1981). Virtuoz al repertoriului tradițional lăutăresc al naiului, cu adaptări din repertoriul clasic și de café-concert internațional. Compoziții originale („Dublu concert pentru nai”, „Trei concerte pentru nai și orchestră simfonică”).

Ce semnifică numele “Luca”?

  • Provine din cuvantul latin lucire - luminoasa / luminosul. Sfanta Lucia a fost o martira din Siracuza careia i-au fost scosi ochii.

“Luca” în Dicționarul Religios Ortodox

  • . Al treilea evanghelist. Era originar din Antiohia Siriei, unde si-a facut educatia si scoala. A facut parte din randul celor saptezeci de ucenici, alesi de Hristos. Luca impreuna cu Cleopa au fost primii ucenici care L-au vazut pe Hristos inviat (Luca 24, 13-35).Dupa convertirea lui Pavel, se ataseaza de acesta si-i devine colaborator apropiat, insotindu-l in calatoriile lui misionare -a doua si a treia- fiind alaturi pana si in cele doua captivitati din Roma (cf. Fapte 27, 1; 28, 16; Col. 4, 14; II Tim. 4, 11).Sfantul Luca scrie Evanghelia care-i poarta numele, la Roma, in anul 62-63, prin care cauta sa dovedeasca dumnezeirea lui Hristos si universalitatea crestinismului. Tot el scrie si "Faptele Apostolilor" la sfarsitul anului 63.Sfantul Luca se pare ca a propovaduit in Italia, Galia, Dalmatia si Macedonia si a murit in Ahaia. Se crede ca sfantul Luca era si pictor si ca el a pictat cel dintai icoana Maicii Domnului. Este praznuit la 18 octombrie si 4 ianuarie.