Ce înseamnă “Iacob”?

“Iacob” în DEX

  • IACOB, Caius (1912-1992, n. Arad), matematician și fizician român. Acad. (1963), prof. univ. la Timișoara, Cluj și București. Contribuții în mecanica fluidelor („Introducere matematică în mecanica fluidelor”), mecanica generală, dinamica gazelor, analiza matematică („Matematici clasice și moderne”). Precursor al aerodinamicii transonice (metoda aproximativă în planul fizic al lui Imai-Lamla-Iacob) și al aproximării hidrografice (metoda coardei lui Caius Iacob).
  • IACOB (JAMES [dʒeimz]), numele a șase regi ai Scoției din dinastia Stuart. Mai importanți: 1. I. I (1406-1437), încoronat în 1424. A încercat să supună nobilimea autorității centrale, dar a fost asasinat. 2. I. VI v. I. I al Angliei și Irlandei.
  • IACOB (JAMES [dʒeimz]), numele a doi suverani ai Angliei din dinastia Stuart: I. I, rege al Scoției ca I. VI (1567-1625) și rege al Angliei și Irlandei ca I. I (1603-1625). A întărit absolutismul regal, provocând un îndelungat conflict cu Parlamentul. Adept al anglicanismului, i-a persecutat pe catolici și puritani. În vremea sa, englezii au întemeiat (1607) prima lor așezare (Virginia) din America de Nord. I. II, rege al Angliei, Scoției și Irlandei (1685-1688). Convertit la catolicism (1669/1669). Înlăturat din cauza politicii sale procatolice și a apropierii de Franța, a fost înlocuit cu William III.

Ce semnifică numele “Iacob”?

  • Provine de la vechiul prenume ebraic Jakob (semnificatie necunoscuta).

“Iacob” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Iacob, presupusul autor al epistolei sobornicesti a Sf. Apostol Iacob. A facut parte din rudele Domnului, insa nu si din ceata celor 12 apostoli.
    Se pare totusi ca se numara printre cei 70 de ucenici alesi de Domnul (Luca 10, 1).
    Dupa invatatura lui Clement de Alexandria, Iacob a fost primul episcop al Cetatii Sfinte. Tot el a prezidat sinodul apostolilor din Ierusalim (49-50).