GEM,gemuri, s. n. Produs alimentar obținut prin fierberea fructelor (întregi) cu zahăr până la gelificarea siropului. – Din engl. jam.
GEMs. n. marmeladă cu o consistență mai slabă, în care fructele rămân aproape întregi. (< engl. jam)
GEMs.n. Marmeladă cu o consistență mai slabă în care fructele rămân aproape întregi. [< engl. jam].
gem, -út, a géme v. intr. (lat. gĕmo, gémere, it. gémere, pv. cat. sp. gemir, fr. geindre și gémir, pg. gemer). Scot niște slabe sunete de durere: rănitu nu plîngea, ci numaĭ gemea. Fig. Îs subjugat, îs supus străinuluĭ: a geme supt [!] jug. Îs foarte plin (ca ngr. gémo): curtea gemea de lume, hambaru gemea de grîŭ. V. bîhîĭ.
gem s. n., pl. gémuri
GEM ~urin. Produs alimentar dulce sub formă de pastă gelatinoasă, preparat din fructe sau pomușoare fierte cu zahăr. /<engl. jam