Ce înseamnă “ECU”?

“ECU” în DEX

  • ÉCU s. f. unitate monetară de credit a Uniunii Europene. (< fr. écu)
  • ECU sau ecu (European Currency Unit) s. m. Unitate monetară convențională, introdusă în 1979, plasată în centrul Sistemului Monetar European; valoarea ei se calculează pe baza unui coș de monede ale țărilor comunitare, ponderate cu importanța economică și monetară a fiecărei țări în ansamblul Uniunii Europene. E. servește la calcularea cursului-pivot al fiecărei monede, respectiv un curs de schimb care definește câte unități monetare ale unei țări valorează un e. În raport de cursul-pivot este autorizată o marjă de fluctuație a cursurilor de schimb ale monedelor țărilor membre ale Uniunii Europene.
  • ECU [pr.: échiu] m. invar. Unitate monetară a Comunității Europene. /Din E[uropean] C[urrency] U[nit]

“ECU” în Dicționarul Auto

  • Sistem care controleaza motorul, monitorizeaza si ajusteaza toate functiile importante ale masinii. Are in vedere variabilele de mediu (temperatura exterioara, densitatea aerului, temperatura motorului), turatia motorului si conditiile de functionare ale acestuia.

“ECU” în Dicționarul de Abrevieri

  • EISA Configuration Utility

“ECU” în Dicționarul Financiar-Bancar

  • moneda de cont europeana, care a fost definita pe baza unui cos de valute ale tarilor membre ale Uniunii Europene, si care avea rolul unei monede comune tuturor tarilor membre UE. ECU a fost utilizata ca etalon monetar in cadrul tranzactiilor incheiate intre tarile membre ale UE, unitate de cont in operatiunile reciproce, mijloc de transfer al fondurilor financiare si de credit intre tarile membre. In prezent nu se mai foloseste ECU, locul sau fiind luat de moneda unica europeana, EURO.