Ce înseamnă “Coliva”?

“Coliva” în DEX

  • COLÍVĂ, colive, s. f. (În practicile religioase ortodoxe) Grâu fiert amestecat cu zahăr și cu nuci pisate și ornat cu bomboane și zahăr pudră, care se împarte ca pomană la înmormântări și la parastase. – Din sl. kolivo.
  • colívă (colíve), s. f. – Dulce preparat din grîu fiert, nuci și zahăr care se dă de pomană pentru odihna sufletului unui mort. Gr. ϰόλυβα, prin intermediul sl. koliva (Roesler 570; Miklosich, Slaw. Elem., 25; Mikosich, Lexicon, 297; Murnu 15; Vasmer, Gr., 79), cf. bg. kolivo, sb. koljivo.Der. colivar, s. m. (persoană care se duce la toate slujbele unde se dă de pomană; parazit, pomanagiu; Arg., polițist, jandarm; Arg., seminarist).
  • colivă, colive s. f. (deț., mil.) arpacaș.

“Coliva” în Dicționarul de Argou

  • colivă, colive s. f. (deț., mil.) arpacaș.

“Coliva” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Grau fiert amestecat cu zahar sau miere si cu nuci pisate, , care se imparte la inmormantari sau la parastase dupa ce este slujita de preot. A fost introdusa in practica Bis. de Sf. Teodor Tiron, servind la inceput ca hrana, apoi la pomenirea mortilor. Reprezinta un simbol al trupului celui raposat, iar leganarea vasului cu mainile este expresia legaturii sufletesti cu el.