Ce înseamnă “Capacitate juridica”?

“Capacitate juridica” în Dicționarul Juridic

  • Aptitudinea persoanei fizice sau persoanei juridice de a participa (in nume propriu sau pentru altul), ca titular de drepturi si obligatii la raporturile juridice. Aceasta aptitudine este reglementata diferit in cadrul diferitelor ramuri ale sistemului de drept. In dreptul civil se recunoaste aptitudinea generala a persoanei de a avea drepturi si obligatii, facandu-se abstractie de imprejurarea ca aceasta are sau nu aptitudinea de a le exercita ea insasi, savarsind acte juridice.
    In celelalte ramuri de drept, aptitudinea de a avea drepturi si obligatii se asociaza intr-o unitate inseparabila, cu capacitatea exercitarii lor de catre titular.
  • Aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii, precum si de a exercita drepturile si a-si asuma obligatii, savarsind acte juridice proprii. Capacitatea juridica este inerenta oricarei persoane, fizice sau juridice. Capacitatea juridica a persoanei fizice incepe o data cu nasterea si ia sfarsit prin moartea ori declararea judecatoreasca a mortii iar cea a persoanei juridice dureaza de la infiintare si pana la incetarea ei, in conditiile prevazute de lege. Constitutia Romaniei consacra egalitatea in drepturi pentru toti cetatenii in toate domeniile vietii economice, politice, juridice, sociale si culturale. Nici o ingradire a acestor drepturi si nici o deosebire in exercitarea lor pe temeiul nationalitatii, rasei, sexului sau religiei nu sunt ingaduite; orice manifestare avand ca scop stabilirea unor asemenea ingradiri, propaganda nationalist sovina, atatarea urii de rasa sau nationale sunt pedepsite de lege.