CONSÓRȚIU,consorții, s. n. Formă a monopolurilor capitaliste constând din înțelegerea încheiată între mai multe bănci sau societăți comerciale mari pentru efectuarea în comun a unor operații avantajoase de mare amploare. – Din lat., fr. consortium, germ. Konsortium.
CONSÓRȚIUs. n. I. participare la domnie în vechea Romă. II. 1. asociație de monopoliști, constituită în scopul plasării de împrumuturi, al înființării unei societăți pe acțiuni, precum și pentru efectuarea unor operații comerciale. ♦ ~ bancar = asociație a mai multor bănci, neguvernamentală, creată pentru efectuarea de operații financiare de anvergură și avantajoase. 2. (biol.) asociație simbiotică între două organisme. (< fr., lat. consortium, germ. Konsortium)
CONSÓRȚIUs.n.I. Participare la domnie în vechea Romă. II. 1. Formă a monopolurilor capitaliste constând în asocierea unor bănci mari sau a unor societăți comerciale pentru efectuarea în comun a unor operații financiare. 2. (Biol.) Ansamblu de organisme legate prin activitatea lor vitală. [Pron. -țiu. / < fr., lat. consortium, cf. germ. Konsortium].
*consórțiŭ n. (lat. con-sortium, participare, comunitate. V. sorț, consoartă). Asociațiune, societate, cartel, sindicat, trust: consorțiŭ de ferarĭ.
consórțiu [țiu pron. țyu] s. n., art. consórțiul; pl. consórții, art. consórțiile (-ți-i-)
consorțiu n. societate, mai ales financiară.
CONSÓRȚIU ~in. Asociere a câtorva bănci sau societăți comerciale mari pentru efectuarea în comun a unor operații financiare. [Sil. -sor-țiu] /<lat., fr. consortium, germ. Konsortium
consórțiu s. n. [-țiu pron. -țĩu], art. consórțiul; pl. consórții, art. consórțiile (sil. -ți-i-)
intelegere incheiata intre un grup de banci sau societati comerciale pentru realizarea in comun a unor operatiuni avantajoase, de mare amploare, pentru relizarea carora este necesar un volum mare de resurse pe care nu le poate asigura numai unul dintre parteneri.