Ce înseamnă “CERINTE DE PRUDENTA BANCARA”?

“CERINTE DE PRUDENTA BANCARA” în Dicționarul Financiar-Bancar

  • BNR impune ca bancile comerciale din sistem sa respecte urmatoarele cerinte de prudentaL : * nivelul minim de solvabilitate de 12% (FP/EN unde EN=expunerea neta ; FP=fonduri proprii) ; acelasi indicator calculat ca raport CP/FP(unde CP=capitaluri proprii) trebuie sa fie de 8%.Cu cat o banca comerciala este mai aproape de aceste cifre, rezulta ca ea este capitalizata ; * expunerea maxima fata de un singur debitor nu poate depasi 10% din fondurile proprii ale bancii, iar suma totala a acestor expuneri nu poate depasi de 8 ori nivelul fondurilor proprii ; *bancile comerciale nu pot investi in titluri ale unei firme mai mult de 10% din fondurile proprii si nu mai mult de 20% din capitalul social al firmei respective ; * pentru persoanele aflate in relatii speciale cu banca, normele de prudenta ale BNR limiteaza suma totala a acestora la 20% din fondurile proprii, iar pentru creditele acordate acestora, limita este stabilita la 5% din fondurile proprii ; *printre masurile adoptate de BNR in vederea imbunatatirii calitaatii supravegherii prudentiale se regaseste si sistemul uniform de rating bancar si de avertizare timpurie.