Ce înseamnă “BALANTA DE PLATI EXTERNE”?

“BALANTA DE PLATI EXTERNE” în Dicționarul Financiar-Bancar

 • tablou economic in care se inscriu si se compara platile si incasarile efectuate de o tara in relatiile sale cu alte tari, pe o perioada determinata de timp.

“BALANTA DE PLATI EXTERNE” în Dicționarul Juridic

 • Instrument economico-statistic in care se includ si se compara incasarile si platile realizate de o tara, din relatiile sale economice, financiare si monetare cu alte tari, pe o anumita perioada, de obicei un an. Fundamentata pe principiul contabilitatii in partida dubla, balanta de plati externe - denumita de regula balanta de plati, cuprinde in activul ei incasarile, adica creantele exigibile in perioada respectiva, iar pasivul ei platile, adica datoriile exigibile in aceeasi perioada, indiferent daca operatiunile comerciale sau financiare care le-au generat au fost executate in aceasta perioada sau intr-una anterioara.
  Balanta de plati externe se intocmeste global, bilateral sau regional, respectiv pentru relatiile unei tari cu celelalte tari ale lumii, pentru relatiile ei cu o alta tara sau pentru relatiile ei cu un anumit grup de tari.
  In scopul asigurarii comparabilitatii internationale, posturile din balanta de plati externe se pot structura in doua grupe:
  - Grupa I, numita Balanta Curenta (sau Contul Curent), include:
  a) balanta comerciala;
  b) balanta servicilor;
  c) balanta veniturilor;
  d) balanta transferurilor unilaterale;
  - Grupa II, numita Balanta miscarilor de capital (sau Contul de Capital) include:
  a) balanta miscarilor de capital pe termen scurt;
  b) balanta miscarilor de capital pe termen lung;
  c) balanta rezervelor valutare internationale.
  Sinonim - Balanta de plati
 • Tablou economic in care se inscriu si se compara platile si incasarile efectuate de o tara in relatiile sale cu alte tari, pe o perioada determinata de timp.