Ce înseamnă “Aurel Vlad”?

“Aurel Vlad” în Dicționarul Juridic

 • Aurel Vlad (n. 25 ianuarie 1875, Turdas, langa Orastie - d. 2 iulie 1953), avocat, doctor in drept, promotor al Unirii din 1918, membru in Consiliul Dirigent, membru al Partidului National Roman si apoi fondator si fruntas al P.N.T., a fost ministru de finante al Romaniei in anii 1919-1920, ulterior ministru al Cultelor si Artelor.
  Prin mama sa, era nepot al lui Gheorghe Baritiu.
  Si-a inceput studiile la Colegiul Kun, din Orastie si a continuat sa studieze Dreptul la Budapesta, profesand apoi ca avocat in Deva si Orastie.
  A fost al doilea director al Bancii "Ardeleana" si director si proprietar al ziarului "Solia Dreptatii" din Orastie.
  Participand la alegerile parlamentare, Aurel Vlad, a patruns ca deputat in Parlamentul de la Budapesta, in anul 1903 in urma victoriei asupra candidatului oficial al guvernului, la Dobra.
  Aurel Vlad a jucat un rol deosebit in revolutia din toamna anului 1918, fiind ales presedintele Consiliului National Roman din Orastie. In urma Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, Aurel Vlad a fost ales membru in Consiliul Dirigent, repartizandu-i resortul finantelor.
  A fost arestat de Securitatea din Sibiu in noaptea de 5/6 mai 1950, la varsta de 75 ani, a fost adus la Inchisoarea Sighet la 7 mai, fiind