Ce înseamnă “Apocalipsa”?

“Apocalipsa” în DEX

  • Apocalípsa (parte a Noului Testament) s. propriu f., g.-d. Apocalípsei
  • apocalípsă v. apocalíps
  • APOCALÍPSĂ s. f. v. apocalips.

“Apocalipsa” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Denumirea data ultimei scrieri din Noul Testament, care cuprinde descoperirea facuta Sfantului Ioan Evanghelistul in insula Patmos. Intalnim sub aceasta denumire si scrierile necanonice: Apocalipsa lui Baruh, Apocalipsa lui Petru, etc.
    Este o carte profetica plina de simboluri, figuri, cifre, metafore si alegorii, a caror interpretare poate avea sensuri diferite si greu de inteles. De aceea Biserica a inclus-o in canonul biblic abia in sec. V, la Sinodul de la Cartagina (419), respingand insa interpretarea ei ca baza pentru calculele cronologice despre sfarsitul lumii si veacul eshatologic.
  • Carte profetica, scrisa de Sf. Ap. Ioan, prin descoperire, fiind destinata initial celor sapte Biserici din Asia proconsulara (1-3), dar de la cp. 4-22 priveste lupta Bisericii pana la Parusia finala, a Domnului. Motivele scrierii ei au fost prigoanele de atunci ale paganilor impotriva Bisericii si a crestinilor, ca si impotriva libertinajului si a ocultismului etc. In descoperirea lui autorul vede, in final, Biserica iesind biruitoare in lupta ei de veacuri. Locul scrierii este insula Patmos, unde era apostolul exilat; iar timpul, anul 95-96 d.H.