Ce înseamnă “Anexa”?

“Anexa” în DEX

 • ANÉXĂ, anexe, s. f. 1. Ceea ce este alăturat sau alipit, ca element secundar sau dependent, pe lângă altceva mai important; material suplimentar care dezvoltă sau lămurește un text. 2. (Anat.) Țesut, formație sau organ legat structural de alte organe în cadrul unei funcții comune. ◊ Anexe embrionare = formații temporare ale embrionului, la reptile, păsări și mamifere, având rol de protecție și de asigurare a nutriției, respirației și excreției. – Din fr. annexe.
 • ANEXÁ, anexez, vb. I. Tranz. A alipi, a alătura, a adăuga, a atașa la ceva. ♦ (Cu privire la un stat, un teritoriu) A încorpora prin violență, a face un act de anexiune. – Din fr. annexer.
 • ANÉXĂ s. f. 1. ceea ce este legat, unit de un lucru principal sau de care depinde; adaos. 2. (anat.) țesut, formație, organ legat structural de alte organe în cadrul unei funcții comune. 3. material documentar alăturat unui text. (< fr. annexe)

“Anexa” în Dicționar Român - Englez

 • annex
 • append
 • appendix

“Anexa” în Dicționarul Român - German

 • anhang
 • anlage
 • zulage

Care este sinonimul cuvântului “Anexa”?

 • ANEXÁ vb. 1. a (se) alătura, a (se) atașa. (~ la memoriu actele necesare.) 2. a alipi, a atașa, a încorpora, (înv.) a întrupa, a lipi. (~ un teritoriu străin.)
 • ANÉXĂ s. v. adaos.

“Anexa” în Dicționarul Juridic

 • Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere si contine informatii cu privire la situatia patrimoniala si financiara, rezultatele aferente exercitiului incheiat, cum sunt:
  a) activele imobilizate;
  b) stocurile si productia in curs;
  c) creantele si datoriile;
  d) provizioanele;
  e) determinarea rezultatului fiscal;
  f) repartizarea rezultatului exercitiului;
  g) informatii suplimentare cu privire la:
  - metodele de evaluare aplicate diferitelor posturi din bilant si contul de profit si pierdere;
  - mentionarea si justificarea cazurilor de modificare a acestora, precum si metodele utilizate pentru calculul amortismentelor si provizioanelor;
  - mentionarea motivelor pentru care unele posturi din bilant si contul de profit si pierdere nu sunt comparabile de la un exercitiu l aaltul;
  - alte informatii pe care unitatea patrimoniala le considera semnificative, cu privire la aprecierea modului de intocmire a bilantului contabil pentru exercitiul inchis.
  Globalitatea si insuficienta informatiilor furnizate de bilant si contul de profit si pierdere nu permit obtinerea unei imagini fidele asupta patrimoniului, situatiei financiare si rezultatului intreprinderii. de aceea, existenta anexei ca document contabil de sinteza este o necesitate informationala.
  Se poate spune ca anexa indeplineste, in ansamblul documentelor contabile de sinteza, un dublu rol:
  - unul explicativ, deoarece permite o mai buna intelegere a bilantului si contului de profit si pierdere;
  - unul de instrument complementar bilantului si contului de profit si pierdere.