ADAM (în „Vechiul Testament”), primul om; creat de Dumnezeu din lut, după chipul și asemănarea lui, în a șasea zi a Creației. Tatăl lui Cain, Abel și Set. Perechea lui este Eva.
ADAM [ḁdá], Adolphe (1803-1856), compozitor și critic muzical francez. Autor de opere („De-aș fi rege”) și balete („Giselle”, „Corsarul”).
ADAM [ædəm], Robert (1727-1792), arhitect și decorator englez. Împreună cu fratele său James (1730-1794), a creat un stil nou, care-i poartă numele, îmbinare a clasicismului cu tradiția engleză („Fitzroy Square” la Londra).
ADAM, Ioan (1875-1911, n. Vaslui), scriitor român. Proză semănătoristă idealizînd satul („Flori de cîmp”, „Rătăcire”, „Sibaris”). Un memorial („Constanța pitorească”).
Adam m. numele celui dintâiu om, părintele lui Abel, Cain și Set, figurează în locuțiunea muntenească: de când cu moș Adam, spre a desemna o vechime foarte înaltă, corespunzând celei moldovenești: dela Adam Babadam. V. Babadam.
Adam m. V. Vocabalar.
Adam m. sat în județul Tutova cu o mânăstire de maici și un ospiciu de alienați.
Este numele primului barbat. Provine de la cuvantul ebraic pentru - om - si inseamna - a fi rosu -, referindu-se la culoarea aramie a pielii umane si la faptul ca a fost creat din pamantul rosiatic. O alta sursa de provenienta este cuvantul asirian - adamu - care semnifica - a fabrica -. Conform Genezei in Vechiul Testament, Adam a fost creat din pamant de catre Dumnezeu (este un joc de cuvinte aici.
Ebr. adamah - pamant. Cu privire la acest nume intalnim doua interpretari: a) persoana individuala (Set este fiul lui Adam - Lc. 3, 38), primul om zidit de Dumnezeu ("fiul lui Dumnezeu" - Lc. 3, 38), parintele neamului omenesc (Int. Sol. 10, 1) ; b) omul in general, neamul omenesc, colectivitatea umana, fiii lui Adam. Potrivit Genezei (1, 26 - 31), Adam a fost creat de Dumnezeu, in ziua a sasea, ca incoronare a creatiei, dupa chipul Sau. Impreuna cu Eva, formeaza cea dintai pereche de fiinte umane (I Tim. 2, 13) si din ei s-a nascut neamul omenesc (Tob. 8, 6 ; Fapte 17, 26). Ei au nascut pe Cain si Abel (Fac. 4, 1-2) si apoi pe Set (Fac. 5, 3 ; Le. 3, 38) si fii si fiice (Fac. 5, 4). Prin pizma diavolului (Int. Sol. 2, 24) si din pricina neascultarii lor (Fac. 3 ; Rom. 5, 19), Adam a fost izgonit din rai. Prin caderea sa, raul si moartea au fost introduse in faptura creata si firea omeneasca (Fac. 3, 17-24). Adam moare la 930 de ani (Fac. 5, 5). Apostolul Pavel face o comparatie intre Adam, ca tip al Celui care avea sa vina (Rom. 5, 14) si Iisus Hristos, "omul cel nou", stabilind anumite antiteze : primul Adam, omul dintai, iesit din pamant, cu trup firesc ; ultimul Adam, omul al doilea, venit din cer, inzestrat cu suflet viu si duh datator de viata (I Cor. 15, 45 - 47). "Precum in Adam toti mor, asa si in Hristos toti vor invia"(I Cor.15,22).