Ce înseamnă “Actiune in constatare”?

“Actiune in constatare” în Dicționarul Juridic

 • Sinonim - actiune in confirmare, actiune in recunoasterea dreptului (recunoastere sau confirmare) Cerere prin care reclamantul urmareste obtinerea prin justitie a constatarii existentei sau inexistentei unui drept.
  Este reglementata in art.111 Cod Procedura Civila. Potrivit legii, partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept.
  Cererea nu poate fi primita daca partea cere realizarea dreptului, deoarece ea are caracter subsidiar fata de cererea in realizare. De asemenea, ea va fi respinsa ca inadmisibila daca reclamantul solicita constatarea unei situatii de fapt.
  Se face distinctie intre cereri pozitive, care urmaresc constatarea existentei unui drept al reclamantului si cereri negative, al caror scop este constatarea inexistentei unui drept al paratului.
  Admiterea actiunii in constatare este conditionata de existenta unui interes legitim, actual si nascut.
  Cererea de chemare in judecata se formuleaza in scris, trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute de art.82-84 si 112 Cod Procedura Civila si se adreseaza instantei care este competenta sa judece cererile avand ca obiect executarea prestatiei.
  Cererea se timbreaza.
  Hotararea instantei de judecata are putere de lucru judecat, dar nu are efecte executorii.