AVÁNS,avansuri, s. n. 1. Plată anticipată a unei părți dintr-o sumă curentă datorată ca retribuție sau salariu, ca acoperire a unei lucrări efectuate în contul unor zile-muncă, la încheierea unui contract etc. 2. (În expr.) A face (cuiva) avansuri = a încerca să obțină prietenia sau dragostea cuiva prin lingușiri, concesii (de ordin etic) etc. 3. Interval de timp, distanță etc. cu care cineva sau ceva se află înaintea altuia. – Din fr. avance.
AVÁNSs.n.1. Plată anticipată a unei sume de bani. 2. Poziția și avantajele cuiva care se află înainte; interval de timp, distanță, spațiu cu care cineva sau ceva este înaintea altcuiva sau a ceva. ♦ (La pl.) Primele demersuri pentru încheierea unei afaceri, pentru o înțelegere, pentru înfiriparea unei legături. [Pl. -uri. / < fr. avance].
aváns (avánsuri), s. n. – 1. Plată anticipată. – 2. Interval de timp, distanță etc. cu care cineva se află înaintea altuia. Fr. avance. – Der. avansa, vb. (a înainta, a urca în grad), din fr. avancer.
AVÁNSs. n. 1. sumă de bani plătită cu anticipație. ♦ în ~ = mai înainte de timpul sau distanța prevăzută. 2. interval de timp, distanță, spațiu cu care cineva sau ceva se află înaintea altcuiva. ♦ ~ la aprindere = avans cu care se produce aprinderea combustibilului în camera de ardere a unui motor. ◊ (pl.) primele demersuri pentru încheierea unei afaceri, pentru o înțelegere, pentru înfiriparea unei legături. (< fr. avance)
AVÁNS,avansuri, s. n. 1. Plată anticipată a unei părți dintr-o sumă curentă datorată ca salariu, ca acoperire a unei lucrări efectuate etc. 2. (În expr.) A-i face (cuiva) avansuri = a încerca să câștigi, prin lingușiri, promisiuni sau concesii, prietenia cuiva. – Fr. avance.
aváns n., pl. urĭ (fr. avance f.). Plată anticipată: a face avansurĭ. Fig. Demers anticipat demersurilor altuĭa p. începerea unor relațiunĭ.
aváns s. n., pl. avánsuri
avans n. sumă plătită înainte de termen.
AVÁNS,avansuri, s. n. 1. Sumă de bani plătită anticipat în contul unor servicii, al unor lucrări etc. 2. (În expr.) A face (cuiva) avansuri = a încerca să obțină prietenia sau dragostea cuiva prin lingușiri, concesii (de ordin etic) etc. 3. Interval de timp, distanță etc. cu care cineva sau ceva se află înaintea altuia. — Din fr. avance.
AVÁNS ~urin. 1) Sumă de bani plătită anticipat; acont. ◊ A-i face cuiva ~uri a căuta să câștige simpatia cuiva prin lingușiri, concesii etc. 2) Interval de timp, distanță cu care cineva sau ceva se află înaintea altcuiva sau a ceva. /<fr. avance
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu. Avans contra amanet - imprumut garantat printr-un gaj.
Avans pe termen fix - imprumut bancar de o anumita valoare ce trebuie rambursat la o anumita scadenta determinata sau la o denuntare prealabila.
Avans spre decontare - suma de bani pe care un salariat o ridica de la casieria unitatii in scopul efectuarii unor plati (cheltuieli de deplasare, de protocol, diverse taxe etc.).
Avansuri acordate personalului - sume de bani acordate personalului reprezentand plata salariilor sau a ajutoarelor materiale.