ACȚIONÁR, -Ă,acționari, -e, s. m. și f. Persoană care posedă acțiuni (II) [Pr.: -ți-o-] – Din fr. actionnaire.
ACȚIONÁRs.m. și f. Posesor de acțiuni ale unei întreprinderi industriale financiare sau comerciale. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. actionnaire].
ACȚIONÁR, -Ăs. m. f. posesor de acțiuni (II). (< fr. actionnaire)
ACȚIONÁR, -Ă,acționari, -e, s. m. și f. Persoană care posedă acțiuni într-o întreprindere economică pe acțiuni. [Pr.: -ți-o-] – După fr. actionnaire.
ACȚIONÁR, -Ă (‹ fr.) s. m. și f. Posesor de acțiuni (II). Într-o societate financiară, comercială, productivă, a. este un asociat și în această calitate are dreptul: să participe la beneficiile societății sub forma încasării dividendelor, să participe la adunarea generală a societății, să primească rambursarea valorii nominale a acțiunilor prin remize simple (titlu la purtător) sau prin transfer asupra registrului societății (titlu nominativ).
acționár, -ă s. (d. acțiune saŭ fr. actionnaire). Posesor de acțiunĭ ale uneĭ întreprinderĭ. V. părtaș.
acționár(-ți-o-) s. m., pl. acționári
acționar m. cel ce posedă una sau mai multe acțiuni (într’o întreprindere).
ACȚIONÁR, -Ă,acționari, -e. s. m. și f. Persoană care posedă acțiuni (II). [Pr.: -ți-o-] — Din fr. actionnaire.
ACȚIONÁR ~im. Posesor de acțiuni. /<fr. actionnaire
Persoana fizica sau juridica proprietara a uneia sau mai multor actiuni emise de o societate comerciala pe actiuni sau in comandita pe actiuni. In calitate de proprietar asociat la o societate pe actiuni, in raport cu tertii actionarul nu poate fi considerat dator, pentru o suma mai mare decat valoarea actiunilor subscrise. Fata de societatea ale carei actiuni le detine, actionarul are atat drepturi, cat si obligatii.