PORNÍ,pornesc, vb. IV. 1. Intranz. și refl. (Despre ființe) A pleca din locul în care se află, a se pune în mișcare, a se îndrepta spre ceva, a purcede; p. ext. a merge. ◊ Expr. (Intranz.) A porni cu stângul = a nu avea succes într-o acțiune. A porni cu dreptul = a izbuti într-o acțiune inițiată. ♦ Tranz. și intranz. (Despre mijloace de locomoție sau obiecte care se deplasează) A (se) pune în mișcare. ♦ (Despre fenomene ale naturii) A începe să se dezlănțuie, să se desfășoare; a se declanșa, a se dezlănțui. ♦ Tranz. (Rar) A duce, a conduce. 2. Intranz. (Despre mașini, motoare etc.) A începe să funcționeze. ♦ Tranz. fact. A pune în funcțiune. ♦ (Despre acțiuni și manifestări ale oamenilor) A începe, a izbucni. ♦ Tranz. A face să înceapă o acțiune. ◊ Expr. A porni judecată (sau proces etc.) = a intenta (cuiva) un proces, a da pe cineva în judecată. 3. Intranz. și refl. (Despre oameni) A se apuca să facă ceva, a începe o acțiune de oarecare durată. ◊ Expr. (Pop.; intranz.) A porni grea = a rămâne însărcinată. ♦ A avea tendința să..., a fi înclinat să... 4. Tranz. A îndemna pe cineva la un lucru; a-l determina să facă ceva; a stimula, a îmboldi. ♦ A întărâta, a ațâța, a înverșuna. – Din sl. porinonti.
porní (pornésc, pornít), vb. – 1. A mișca, a pune în mișcare. – 2. A se mișca, a se pune în mișcare. – 3. A începe, a iniția. – 4. A conduce, a comanda. – 5. A incita, a îndemna. – 6. A pleca. – 7. (Refl.) A da frîu liber. – Megl. părăiés, părăiri „a zbura”. Sl. porinati „a îndemna” (Miklosich, Slaw. Elem., 38; Cihac, II, 318), cf. sb., cr. prinuti „a îndemna”. Semantismul se explică plecînd de la sensul tranzitiv, de „a da apă la moară, a da frîu, a îndemna pentru a pune în mișcare”. Der. din gr. ἀπόρνυμαι (Diculescu, Elementele, 493) pare îndoielnică. – Der. porneală, s. f. (plecare, ieșire; început; mișcare); pornit, adj. (plecat; început; aplicat, dispus; vehement, furios); pornitură, s. f. (ieșire, deplasare; început; violență, avalanșă); poarnă, s. f. (cascadă, cădere), sec. XVIII, pare creație personală a lui Dosoftei. – Din rom. provin rut. purnjaty „a pășuna turma noaptea”, rut. pornjala „a pășuna turma pe pîrloage” (Candrea, Elemente, 400).
porní(a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pornésc, imperf. 3 sg. porneá; conj. prez. 3 săporneáscă
pornì v. 1. a pune în mișcare: a porni moara;2. a expedia: l´a pornit;3. a pleca, a purcede: trenul a pornit;4. a începe ceva: când pornesc toți să vorbească PANN; 5. a da năvală, a se repezi: s’a pornit;6.Jur. a intenta un proces: femeia nu poate porni judecată fără autorizațiunea bărbatului ei. [Slav. PORINÕTI, a împinge].
porní vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pornésc, imperf. 3 sg. porneá; conj. prez. 3 sg. și pl. porneáscă
PORNÍ vb. I. 1. a pleca, (înv.) a (se) clăti, a purcede. (Au ~ la drum.)2. a trimite. (I-a ~ cu greu la drum.)3. v. pleca. 4. v. apuca. 5. v. demara. II.1. v. începe. 2. v. stârni. 3. a se apuca, a începe, a se pune. (Se ~ să mănânce.)4. a începe, (prin Transilv.) a arădui. (Au ~ să se certe.)5. a începe, (înv. și pop.) a rupe. (Se ~ a cânta.)6. a începe, a prinde. (Se ~ să țipe, să fugă.)7. v. dezlănțui.