Ce înseamnă “osteomalacie”?

“osteomalacie” în DEX

  • OSTEOMALACÍE, osteomalacii, s. f. Formă de decalcifiere a oaselor provocată de tulburări profunde în metabolismul fosforului și al calciului din substanța osoasă. [Pr.: -te-o-] – Din fr. ostéomalacie.
  • OSTEOMALACÍE s.f. (Med.) Înmuiere a scheletului produsă de decalcifiere (prin îmbătrânire). [Gen. -iei. / < fr. ostéomalacie, cf. gr. osteon – os, malakia – înmuiere].
  • OSTEOMALACÍE s. f. ramolisment al scheletului, prin decalcifiere. (< fr. ostéomalacie)

“osteomalacie” în Dicționarul Medical

  • Osteomalacia reprezinta decalcifierea osoasa a adultului si a subiectului varstnic. Reprezinta echivalentul la adult al rahitismului de la copil si este provocata de o mineralizare osoasa de proasta calitate, legata de o carenta in vitamina D care poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina D O osteomalacie poate fi provocata de o intoxicatie a osului eu unele substante sau poate fi urmarea unei scaderi importante a nivelului de fosfor in sange. Boala se manifesta prin dureri cvasiconstante, cu amplasare in solduri si in umeri; deformatiile osoase, care afecteaza in principal vertebrele, membrele inferioare si bazinul, sunt importante uneori. Subiectul intampinand dificultati la mers. Tratamentul consta in administrarea de vitamina D, care asigura o vindecare rapida a osteomalaciei, dar se mai asociaza si un aport in calciu.