Ce înseamnă “nălucă”?

“nălucă” în DEX

  • NĂLUCĂ, năluci, s. f. 1. Ființă fantastică, imaginară; arătare, fantomă, vedenie, nălucire (1); spec. strigoi. ♦ (Adverbial, pe lângă verbe de mișcare) Foarte repede. 2. Imagine fugară și înșelătoare, închipuire deșartă; iluzie, himeră, năluceală. ◊ Expr. (Reg.) A-și face nălucă = a) a se speria, a se înspăimânta; b) a se amăgi, a se înșela; c) a i se părea că vede sau că aude ceva. 3. Imitație de peștișor, făcută din lemn sau din metal sclipitor, pe care o folosesc pescarii drept nadă artificială pentru peștii răpitori; p. gener. momeală, nadă. – Din năluci (derivat regresiv).
  • nălúcă f., pl. ĭ (d. a ți se năluci). Vedenie, fantazmă. A fugi ca năluca, a fugi răpede. A-ți face nălucă, a și se năluci, a ți se năzări, a te apuca panica. – Și năluc, (Munt., Mold.) m., om precipitat, om răpezit: stăĭ, nălucule!
  • nălúcă s. f., g.-d. art. nălúcii; pl. nălúci

“nălucă” în Dicționar Român - Englez

  • shadow

Care este sinonimul cuvântului “nălucă”?

  • NĂLÚCĂ s. 1. v. fantomă. 2. v. iluzie.

“nălucă” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Fiinta fantastica, imaginara; aratare, vedenie, fantoma nalucire; imagine fugara si inselatoare, inchipuire desarta; iluzie.
    Termenul este folosit de evanghelistii Matei si Marcu . Apostolii vasleau noaptea, in corabie, pe la mijlocul marii Tiberiadei, fiind amenintati cu scufundarea din pricina furtunii. Iisus ramasese la tarm dupa inmultirea celor cinci paini si doi pesti, ca sa Se roage. Cu duhul Sau, a cunoscut primejdia si teama de care erau cuprinsi ucenicii. Atunci El coboara si merge spre ei pe mare, ca pe uscat, ca sa-i linisteasca. Dar pe cand Domnul Se apropia de corabie, lor li s-a parut ca vad o naluca, sau o fantoma (Matei 14, 26-27; Marcu 6, 49-50).