Ce înseamnă “miopatie”?

“miopatie” în DEX

  • MIOPATÍE s. f. denumire generică dată afecțiunilor sistemului muscular. (< fr. myopathie)
  • MIOPATÍE, miopatii, s. f. Boală cronică cu caracter progresiv a sistemului muscular sau a unor mușchi, care se manifestă prin atrofii musculare. [Pr.: mi-o-] – Din fr. myopathie.
  • MIOPATÍE s.f. Nume generic dat bolilor mușchilor. ♦ Afecțiune (nervoasă) care duce la atrofierea mușchilor. [Gen. -iei. / < fr. myopathie, cf. gr. mys – mușchi, pathos – suferință].

“miopatie” în Dicționarul Medical

  • Este o afectiune a fibrelor musculare. Afectiunile fibrelor musculare care apar in copilarie sunt aproape toate degenerative. Varietatea cea mai frecventa este miopatia lui Duchenne, care este transmisa de catre femei si care nu afecteaza decat baietii, de la varsta de 2 ani. Altele, ca miopatia lui Becker, apar mai tarziu. Copiii afectati sufera de o reducere a tonusului muscular adesea generalizata, dar predominand la radacinile membrelor, la gat, la torace si la abdomen. Nou-nascutii prezinta uneori retractii musculare ale picioarelor si mainilor, un torticolis congenital, deformatii ale picioarelor si o luxatie a soldului. Dupa cativa ani, poate surveni o insuficienta respiratorie. Aceste anomalii trebuie sa conduca la consultarea unui pediatru specializat in neurologie, care va proceda la examene complementare indispensabile pentru a determina tipul de boala in cauza. In momentul de fata nu exista un tratament curativ al acestei boli, ci doar o ingrijire a tulburarilor pe care ele le antreneaza, ceea ce permite imbunatatirea confortului si sperantei de viata a bolnavului. Afectiunile fibrelor musculare cu debut la varsta adulta pot fi de origine degenerativa sau metabolica, sau consecutive unei intoxicatii, luarii unor medicamente sau unor boli endocrine. Cuprind indeosebi boala lui Steinert, cu transmisie autosomica si care debuteaza intre 20 si 30 ani. Boala se traduce printr-o slabire progresiva a muschilor asociata cu o miotonie si cu manifestari extramusculare, calvitie precoce, cataracta, tulburari ale conductiei cardiace etc. Miopatiile metabolice sunt provocate de o perturbatie biochimca ce stanjeneste functionarea muschilor. Printre ele se disting indeosebi: paraliziile periodice, glicogenozele. Miopatiile secundare sunt provocate de o intoxicatie, de luarea unui medicament sau sunt legate de o afectiune endocrina. Ele se manifesta printr-o slabire progresiva a muschilor. Tratamentul miopatiilor secundare consta in suprimarea cauzei lor, dar nu exista un tratament curativ al altor miopatii, pentru care se poate totusi incerca o corectare a simptomelor