Ce înseamnă “miază”?

“miază” în DEX

  • MIÁZĂ s. f. plagă superficială provocată de larvele unor muște. (< fr. myiase)
  • MIÁZĂ1, miaze, s. f. Nume dat bolilor provocate de larvele unor insecte care se localizează în diferite țesuturi sau cavități. – Din it. miasi.
  • MIÁZĂ2 s. f. sg. (Înv. și pop.) Mijloc (al zilei sau al nopții). ◊ Expr. Ziua (la) miaza mare = în plină zi, la amiază. – Lat. media.

Care este sinonimul cuvântului “miază”?

  • MIÁZĂ s. v. miazăzi, sud.

“miază” în Dicționarul Medical

  • Miaza este o boala parazitara provocata de infestarea cu larve de insecte, in general, care nu inteapa. Miazele sunt boli raspandite in lumea intreaga, mai frecvente fiind insa in regiunile tropicale. Contaminarea se face in momentul in care mustele isi depun ouale pe piele, in orificiile naturale, pe plagi sau pe lenjeria umeda. Larvele intra in piele sau in cavitatile naturale. Parazitii irup apoi la suprafata pielii. Larvele care au patruns in piele provoaca un furuncul dureros. Miazele care ating cavitatile naturale ale organismului, ca otomiaza sau nazomiaza, pot provoca leziuni grave insotite de dureri ascutite. In absenta tratamentului, infestarea cu larve, care pot perfora septul nazal sau valul palatin, se dubleaza cu o infectie bacteriana. Tratamentul miazelor cutanate consta in extragerea larvelor cu ajutorul unui ac dupa ce au fost omorate cu un insecticid. O operatie chirurgicala se dovedeste uneori necesara, in caz de infectie a tesuturilor profunde. Un laxativ permite tratarea unei miaze intestinale.