Ce înseamnă “lombalgie”?

“lombalgie” în DEX

  • LOMBALGÍE s. f. durere de șale. (< fr. lombalgie)
  • LOMBALGÍE, lombalgii, s. f. Durere localizată în regiunea lombară, datorită unei afecțiuni a coloanei vertebrale lombare, a rinichilor, a organelor genitale feminine etc.; durere de șale. – V. lumbago. [Var.: lumbalgíe s. f.] – Din fr. lombalgie.
  • LOMBALGÍE s.f. Durere de șale. [Gen. -iei, var. lumbalgie s.f. / < fr. lombalgie, cf. lat. lumbus – șale, gr. algos – durere].

“lombalgie” în Dicționarul Medical

  • Reprezinta o durere a regiunii lombare. Limbajul medical rezerva termenul lombalgie durerilor regiunii axate pe cele cinci vertebre lombare. Deasupra acestora se vorbeste de dorsalgie; dedesubtul lor, de dureri fesiere sau sacrale. O lombalgie poate fi cauzata de leziuni ale rachisului sau de afectiuni care ating viscerele regiunii lombare. Lombalgiile rahidiene sunt de origine inflamatorie sau mecanica: - lombalgiile inflamatorii pot fi puse pe seama unei inflamatii a unei vertebre si a discurilor intervertebrale vecine sau unei tasari vertebrale; la un subiect tanar, unei afectiuni a articulatiilor vertebrale; la un subiect varstnic, unei tasari sau unei tumori benigne sau maligne. Durerea este deranjanta mai ales noaptea, iar dimineata la trezire, necesita o „dezmortire" pe o durata de mai mult de 30 minute; - lombalgiile mecanice sunt de cele mai multe ori cauzate de o artroza a apofizelor articulare posterioare ale vertebrelor sau de degenerescenta unuia sau mai multor discuri intervertebrale, la randul ei provocata de un traumatism, de o serie de microtraumatisme, de o epifizita de crestere pentru formele precoce, imbatranirea este adesea responsabila deoarece, cu anii, discurile intervertebrale isi pierd supletea si se fisureaza. Durerea se manifesta in cursul zilei; agravata de eforturi, de caratul de greutati, de stationarea indelungata in picioare, ea este usurata prin repausul la orizontala. Lombalgiile mecanice pot fi acute - cea mai frecventa fiind lumbago -, recidivante, facand sa alterneze perioadele dureroase si remisiurule, sau cronice. Ele sunt insotite uneori de dureri care iradiaza in membrele inferioare. Lombalgiile de origine viscerala pot fi cauzate de o afectiune care atinge rinichiul, aparatul urinar sau genital, de o leziune a aortei sau a meningelor maduvei spinarii. Tratamentul consta in administrarea de analgezice, de antiinflamatoare, in kineziterapie, chiar in imobilizarea temporara a rachisului cu ajutorul unui corset de rasini. Tratamentul lombalgiilor cronice trebuie sa fie adaptat la jena functionala pe care o produc si sa nu fie ingrijite decat leziunile al caror diagnostic este confirmat. Astfel, lombalgiile cronice cauzate de o leziune discala unica au mari sanse sa fie vindecate printr-o artrodeza lombara. Atunci cand degenerescenta afecteaza mai multe discuri, succesul acestei interventii devine mai aleator.