Ce înseamnă “lobotomie”?

“lobotomie” în DEX

  • LOBOTOMÍE s. f. secționare a unor fibre sau fascicule nervoase dintr-un lob cerebral. (< fr. lobotomie)
  • LOBOTOMÍE s.f. (Med.) Operație constând în tăierea unor fibre nervoase din creier. [Gen. -iei. / < fr. lobotomie, cf. gr. lobos – lob, tome – tăiere].
  • LOBOTOMÍE (‹ fr.) Rezecție chirurgicală a unei părți dintr-un lob cerebral, în general cel prefrontal. Prima intervenție de acest gen a fost efectuată de A.C. Moniz (1933), ca posibil remediu în unele boli mintale ce priveau un comportament antisocial. Metoda a fost abandonată (deceniul 8) din cauza unor eventuale abuzuri și a ireversibilității leziunilor.

“lobotomie” în Dicționarul Medical

  • Reprezinta o incizie chirurgicala a unui lob a unui organ intern. De cele mai multe ori, termenul lobotomie se aplica operatiei chirurgicale care consta in sectionarea, in encefal, a unei parti din fibrele nervoase care leaga lobul prefrontalcu restul creierului. Aceasta interventie se practica pe subiectii atinsi de anxietate paroxistica cronica, de obsesii grave si asupra bolnavilor in stare de suferinta morala permanenta care au incercat de mai multe ori sa se sinucida. Lobotomia a suscitat numeroase rezerve din cauza extinderii abuzive a practicarii sale, din cauza saracirii afective a subiectului lobotomizat si a frecventei resutelor.