Ce înseamnă “intradermoreacție”?

“intradermoreacție” în DEX

  • INTRADERMOREÁCȚIE, intradermoreacții, s. f. Reacție imună folosită pentru stabilirea diagnosticului în bolile infecțioase și pentru a cerceta susceptibilitatea organismului față de agenți toxici, față de antibiotice etc. [Pr.: -re-ac-] – Din fr. intradermo-réaction.
  • INTRADERMOREÁCȚIE s. f. reacție cutanată inflamatorie care apare în urma unei injecții intradermice cu un antigen microbian, virotic sau parazitar, în diagnosticul bolilor infecțioase. (< fr. intradermo-réaction)
  • INTRADERMOREÁCȚIE s.f. Modificare locală care apare în urma unei injecții intradermice. [Pron. -re-ac-, gen. -iei. / < fr. intradermo-réaction].

“intradermoreacție” în Dicționarul Medical

  • Reprezinta o Injectare intradermica a unei mici cantitati de substanta cu scopul de a studia gradul de sensibilitate al subiectului fata de aceasta substanta. Intradermoreactia la tuberculina constituie un test al sensibilizarii la bacilul lui Koch. La subiectul nesensibilizat, adica la cel care nu a venit in contact cu bacilul lui Koch sau la care vaccinarea nu a fost eficace, nu este observata nici o manifestare in zilele ce urmeaza injectarii. La un subiect sensibilizat, o inrosire si o suprainaltare a epidermului apar la punctul de injectare cu aproximativ 10 ore mai tarziu. Citirea testului se face in ziua a 2-a sau a 3-a dupa injectie. Intensitatea reactiei este apreciata prin masurarea diametrului acestor manifestari