Ce înseamnă “hiperhidroză”?

“hiperhidroză” în DEX

  • HIPERHIDRÓZĂ, hiperhidroze, s. f. Boală caracterizată printr-o hipersecreție a glandelor sudoripare; transpirație abundentă patologică. – Din fr. hyperhidrose.
  • HIPERHIDRÓZĂ s. f. hipersecreție a glandelor sudoripare; transpirație abundentă. (< fr. hyperhidrose)
  • HIPERHIDRÓZĂ s.f. Hipersecreție a glandelor sudoripare; transpirație abundentă. [< fr. hyperhidrose, cf. gr. hyper – peste, hidros – sudoare].

“hiperhidroză” în Dicționarul Medical

  • Reprezinta procesul de crestere anormala a secretiei de transpiratie de catre piele. Hiperhidrozele generalizate sunt de cele mai multe ori fara cauza cunoscuta. Ele sunt uneori un semn de boala hormonala sau infectioasa sau unei leziuni a hipotalamusului. Hiperhidrozele localizate sunt favorizate de stres si de caldura; hiperhidrozele axilare ating mai ales femeile; hiperhidroza palmoplantara, care afecteaza palmele mainilor si plantele picioarelor, incepe la pubertate si se atenueaza dupa 40 ani. Tratamentul hiperhidrozei este intai de toate cel al unei eventuale cauze. Alte cazuri, daca sunt benigne, nu necesita decat aplicarea locala a badijonarilor cu saruri de aluminiu sau cu preparate pe baza de formol, iritante totusi dupa o folosire indelungata. Tratamentul cazurilor celor mai deranjante este ionoforeza practicata de 3 ori pe saptamana timp de doua sau trei saptamani apoi, mai distantate in timp, pe inca o durata de cateva saptamani, chiar luni. Este posibil ca acest tratament sa fie urmat la domiciliul pacientului, in caz de hiperhidroza a axilelor, se poate realiza un pelaj chirurgical al glandelor sudoripare. Mai sunt posibile inca si alte metode, dar de eficacitate variabila si aflandu-se la originea unor efecte nedorite; medicamentele anticolinergice; ablatia chirurgicala a nervilor simpatici responsabili de declansarea transpiratiei, provocatoare a opririi sudatiei.