Ce înseamnă “hidronefroza”?

“hidronefroza” în DEX

  • HIDRONEFRÓZĂ, hidronefroze, s. f. Acumulare de urină în rinichi datorită unui obstacol pe ureter. – Din fr. hydronéphrose.
  • HIDRONEFRÓZĂ s. f. acumulare de urină în bazinetul rinichilor datorită obstruării tranzitului urinar; uronefroză. (< fr. hydronéphrose)
  • HIDRONEFRÓZĂ s.f. (Med.) Destindere și atrofie a rinichiului, odată cu destinderea bazinului și uneori a ureterului, datorită unui obstacol care blochează tranzitul urinar. [< fr. hydronéphrose, cf. gr. hydor – apă, nephros – rinichi].

“hidronefroza” în Dicționarul Medical

  • Hidronefroza reprezinta o dilatatie acuta sau cronica a calicelor si a bazinetului. Este consecinta unei retentii de urina cauzate de o ingustare sau de o obstruare a ureterei. Ingustarea poate avea ca origine o malformatie congenitala a jonctiunii bazinetului si ureterei, obstructia poate fi consecinta unei boli obstructive. Hidronefroza este pusa in evidenta prin dureri de rinichi, chiar printr-o colica nefretica. Tratamentul hidronefrozei este chirurgical si consta in suprimarea obstacolului responsabil de retentia de urina.