HALVÁ, (rar) halvale, s. f. Produs alimentar dulce, cu o mare valoare nutritivă, preparat din tahân sau din semințe de floarea-soarelui și din zahăr, eventual cu adaos de alviță. – Din tc. halva.
HALVÁ s.f. Produs alimentar specific țărilor orientale, făcut din pastă de susan (tahân); halvaua poate fi simplă (de culoare gălbuie) sau marmorată cu adaos de arahide, migdale, fistic sau cacao; ca surogat se folosește și pasta din semințe de floarea-soarelui.
halvá (halvále), s. f. – Alviță asemănătoare cu cea din Jijona. – Var. alva. Mr. hălvă. Tc. halva (Șeineanu, II, 200; Lokotsch 804; Ronzevalle 82), cf. ngr. χαλβᾶς, bg., sb., rus. chalvá. – Der. (h)alviță, s. f. (alviță asemănătoare cu cea din Alicante); halvagiu, s. m. (persoană care face halva), din tc. halvaci, cf. bg. halvadžiia, sb. halvağija.
halvá f. (turc. halvá, pop. helva, d. ar. al-helâva; ngr. halvâs, bg. halva; pg. alféloa, un fel de dulceață). Un fel de alviță năhutie făcută din tahîn cu zahăr. Halva turcească, o prăjitură cafenie moale făcută din făină prăjită în unt, opărită cu sirop de zahăr și presărată cu scorțișoară. – În Mold. nord alva.
halvá s. f., art halváua, g.-d. art. halválei; (sorturi) pl. halvále, art. halválele
halvà f. prăjitură de făină arsă și miere ori din zahăr cu tahân (servind și ca mâncare de post): halva de Adrianopole. [Turc. HALVA, lit. dulceață].
HALVÁ ~lef. Produs de cofetărie preparat din semințe oleaginoase amestecate cu o masă de caramel. [Art. halvaua; G.-D. halvalei] /<turc. halva
halvá s. f., art. halváua, g.-d. art. halválei; pl. halvále
Produs alimentar specific tarilor orientale, facut din pasta de susan (tahan); halvaua poate fi simpla (de culoare galbuie) sau marmorata cu adaos de arahide, migdale, fistic sau cacao; ca surogat se foloseste si pasta din seminte de floarea-soarelui.