GĂLÚȘCĂ,găluște (găluști), s. f. Preparat culinar de formă (relativ) sferică, făcut din aluat, din griș, brânză, carne tocată etc. – Din rus. galușka.
GĂLUȘCĂ,găluște, s.f. Preparat culinar de formă mai mult sau mai puțin sferică, realizat dintr-o compoziție pe bază de făină, de griș, de cartofi sau brânză de vaci; găluștele pot fi simple, fierte direct în supă sau sos, sau umplute (cu prune sau caise), fierte în apă, rumenite în pesmet și servite cu zahăr ca desert.
gălúșcă (-ște), s. f. – Chiftea de carne sau de făină. Sl., cf. pol. gałuszka, rus. galuška, mag. galuska (Cihac, II, 113; DAR). Cf. gîlcă.
gălúșcă f., pl. ște și ștĭ (rut. galúška, pol. galuszka, dim. d. gála, glob, din germ. galle, gîlcă; it. galla, lat. galla, gogoașă de ristic; ung. galuska. V. galle, gîlcă). Sarma mare, maĭ ales de post. Fig. Iron. A înghiți gălușca, a rămînea [!] păcălit, buzat, rușinat.
gălușcă f. 1. cocoloș de făină sau de carne tocată; 2.fig. ceva neplăcut: omul tăcu și înghiți gălușca ISP.
GĂLÚȘCĂ ~tef. pop. Preparat culinar în formă de cocoloș, pregătit dintr-un amestec de orez (sau crupe) cu carne tocată și adaos de condimente, înfășurat în foi de varză sau de viță de vie; sarma. ◊ A înghiți ~ca a suporta în tăcere o neplăcere. [G.-D. găluștei] /<rus. galuška
Preparat culinar de forma mai mult sau mai putin sferica, realizat dintr-o compozitie pe baza de faina, de gris, de cartofi sau branza de vaci; galustele pot fi simple, fierte direct in supa sau sos, sau umplute (cu prune sau caise), fierte in apa, rumenite in pesmet si servite cu zahar ca desert.