Ce înseamnă “eclampsie”?

“eclampsie” în DEX

  • ECLAMPSÍE, eclampsii, s. f. Sindrom întâlnit la femeile gravide la sfârșitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului și manifestat prin pierderea cunoștinței, crampe, convulsii, comă. ◊ Eclampsie puerilă = boală de copii datorată tulburărilor de funcționare a glandei tiroide. – Din fr. eclampsie.
  • ECLAMPSÍE s. f. boală la gravide și lăuze, care se manifestă prin crize convulsive și prin pierderea cunoștinței. (< fr. éclampsie)
  • ECLAMPSÍE s.f. Boală care se manifestă la lăuze și la gravide prin pierderea cunoștinței, crampe și spasme violente. ◊ Eclampsie puerilă = boală care se manifestă la copii datorită unei tulburări a glandei tiroide. [Gen. -iei. / < fr. éclampsie, cf. gr. eklampsis].

“eclampsie” în Dicționar Român - Englez

  • eclampsia

“eclampsie” în Dicționarul Medical

  • Eclampsia este o afectiune grava care survine, in general, la sfarsitul sarcinii, si este caracterizata prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale. Boala incepe cel mai des in al treilea trimestru de sarcina la o femeie care nu a nascut niciodata, se manifesta mai intai printr-o hipertensiune arteriala, o prezenta excesiva de proteine in urina si edeme. In cele din urma survine eclampsia propriu-zisa, asemanatoare cu o criza de epilepsie. Tratamentul de urgenta, in mediu spitalicesc, cuprinde anticonvulsiante si declansarea nasterii sau cezariana. Prevenirea bolii consta in depistarea sistematica, in cursul oricarei sarcini, a semnelor de atingere renala si a celor imediat precursoare eclampsiei.