Ce înseamnă “confuziune”?

“confuziune” în DEX

 • CONFUZIÚNE s. f. v. confuzie.
 • CONFUZIÚNE s. f. (jur.) stingere a unor obligații prin întrunirea de către aceeași persoană a calităților de debitor și creditor. (< fr. confusion, lat. confusio)
 • CONFUZIÚNE s.f. (Jur.) 1. Mod de stingere a unor obligații prin reunirea în aceeași persoană a calităților de debitor și de creditor. 2. V. confuzie. [Cf. fr. confusion, it. confusione, lat. confusio].

“confuziune” în Dicționarul Juridic

 • Acel mod de stingere a obligatiilor care consta in intrunirea in aceeasi persoana, deopotriva, a calitatii de creditor si de debitor al aceleiasi obligatii. Obligatia juridica se stinge deoarece un raport juridic este o legatura juridica intre cel putin doua persoane.
  Confuziunea intervine intre persoane fizice in materia succesiunii; intre persoane juridice, confuziunea intervine in procesul reorganizarii lor prin comasare si divizare.
  Ca si accesiune mobiliara, conform art.511-516 Cod Civil, prin confuziune (sau amestec) se intelege unirea a doua sau mai multe bunuri mobile, avand proprietari diferiti, in asa fel incat isi pierd individualitatea, neputand fi separate (spre exemplu, amestecul a doua lichide).
  Daca unul dintre proprietari poate fi considerat principal, proprietarul sau devine, prin accesiune, proprietar al bunului obtinut in urma amestecului, cu obligatia de despagubire.
  Atunci cand nici unul dintre bunurile amestecate nu poate fi considerat principal, bunul astfel obtinut va apartine in coproprietate, pe cote-parti egale.