Ce înseamnă “arbitraj”?

“arbitraj” în DEX

 • ARBITRÁJ, arbitraje, s. n. 1. Soluționare a unui litigiu de către un arbitru. 2. Conducere de către un arbitru (2) a unei competiții sportive. – Din fr. arbitrage.
 • ARBITRÁJ s. n. 1. soluționare a unui diferend de către o persoană sau o instituție autorizată. ♦ ~ de stat = organ de stat care rezolvă anumite litigii patrimoniale. 2. conducere a unei aplicații tactice, a unei competiții sportive de către un arbitru. ◊ hotărâre luată de un arbitru. 3. (fin.) cumpărare de valută, acțiuni, rente, argint, aur etc. pentru vânzare pe aceeași piață sau pe o alta. (< fr. arbitrage)
 • ARBITRÁJ s.n. 1. Judecare a unui diferend făcută de persoane special autorizate. ◊ (Înv.) Arbitraj de stat = Instanță care rezolvă anumite litigii dintre instituții de stat, întreprinderi etc. ♦ Conducere a unei competiții sportive. 2. Hotărâre dată de un arbitru sau de o comisie de arbitri. [< fr. arbitrage].

“arbitraj” în Dicționar Român - Englez

 • arbitration

“arbitraj” în Dicționarul Român - German

 • gutachten

“arbitraj” în Dicționarul Financiar-Bancar

 • operatiuni de cumparare si de vanzare de valori sau bunuri care se bazeaza pe aprecierea diferentelor de curs ale acestora, actuale sau viitoare. In domeniul bancar arbitrajul consta In cumpararea de valori pe anumite piete unde cursul lor este avantajo

“arbitraj” în Dicționarul Juridic

 • 1. Din punct de vedere financiar, o actiune de inlocuire a unui titlu dintr-un portofoliu cu alt titlu pentru a obtine un randament mai mare sau un profit mai mare in perspectiva. Arbitraj bursier - operatiune ce consta in folosirea diferentelor de curs ce exista la diferite burse (practicata si pentru devize, bancnote si pentru ratele dobanzii).
  Arbitraj de stat - organ de stat care rezolva litigiile patrimoniale ale unitatilor economice.
  Arbitraj international - operatii bazate pe folosirea diferentei cursurilor valutare sau preturilor marfurilor pe doua sau mai multe piete.
  2. Din punct de vedere bancar, cumpararea si vanzarea simultana de instrumente financiare similare pe piete diferite, cu scopul de a beneficia de pe urma diferentelor de preturi existente sau pentru a preveni viitoare posibile schimbari in raporturile de preturi ale instrumentelor respective.
  3. Din punctul de vedere al dreptului comercial international, institutie juridica pentru solutionarea litigiilor internationale, de catre persoane investite cu aceasta sarcina, chiar de catre partile contractante aflate in litigiu.