PRALÍNĂ,praline, s. f. Bomboană cu învelișul de ciocolată sau de zahăr și cu miezul de migdală sau de nucă. – Din fr. praline.
PRALÍNĂ s.f. 1. Bomboană cu miez de migdală sau alună întreagă, trasă în ciocolată; în general, bomboană de ciocolată umplută cu o pastă pralinată; din fr. praline.2. Masă crocantă de culoare brun-roșcată, preparată prin caramelizarea zahărului împreună cu fructe uleioase întregi (migdale sau alune), apoi zdrobită și utilizată ca barot în creme, înghețate, umpluturi de bomboane (praline) ș.a.; din fr. pralin.
PRALÍNĂs.f. Bomboană cu înveliș de ciocolată sau de zahăr, având miezul umplut cu nucă sau cu migdală. [< fr. praline].
PRALÍNĂs. f. bomboană cu înveliș de ciocolată sau de zahăr, având miezul umplut cu nucă ori migdală. (< fr. praline)
pralină,praline s. f. femeie senzuală, cu nuri.
*pralínă f., pl. e (fr. praline, de la numele mareșaluluĭ du Plessis-Praslin [1598-1675], al căruĭ bucătar a inventat aceste bomboane). Migdală învălită [!] în zahăr ars.
pralínă s. f., g.-d. art. pralínei; pl. pralíne
pralină f. migdală zaharisită.
PRALÍNĂ ~ef. Bomboană cu miez de migdală sau de nucă și cu înveliș de ciocolată. /<fr. praline
Produs de cofetarie casant, facut din migdale si zahar caramelizat. Pralinele se pot manca drept bomboane, se pot pisa si folosi ca umplutura sau ingredient pentru deserturi, sau se pot presara pe deserturi, ca garnitura.
Desert specific statului Louisiana, SUA, facut cu nuci pecan si zahar brun.