Ce înseamnă “Paul”?

“Paul” în DEX

  • PAUL, Hermann (1846-1921), lingvist german. Prov. univ. la Freiburg și München. Teoretician al curentului neogramatic („Principii de istorie a limbii”, „Fundamentele limbii germane”). Lucrări de istoria limbii („Gramatica germană”) și de lexicografie („Dicționar german”).
  • PAUL, Wolfgang (1913-1993), fizician german. Director (din 1952) al Institutului de Fizică din Bonn. A imaginat un sistem fizic ce i-a permis să izoleze și să imobilizeze atomii ionizați (scara lui P.), utilizați în spectroscopia modernă. Premiul Nobel pentru fizică (1989), împreună cu H.G. Dehmelt și N.F. Ramsey.
  • PAUL, numele a șase papi. Mai importanți: I. P. III (Alessandro Farnese) (1534-1549), inițiatorul Contrareformei, pentru susținerea căreia a aprobat în 1540 întemeierea, de către Ignațiu de Loyola, a Ordinului Iezuiților; a reorganizat Inchiziția (1542). L-a excomunicat pe regele Angliei Henric VIII. A convocat Conciliul de la Trento (1545-1563). Protector al artelor. A ridicat la Roma o serie de construcții (Palatul Farnese). L-a angajat pe Michelangelo să construiască basilica Sfântului Petru și să decoreze Capela Sixtină. 2. P. V (Camillo Borghese) (1605-1621). Apărător al autorității papale, a condamnat ca eretică opera lui N. Copernic și a trimis în fața tribunalului inchizitorial pe Galileo Galilei. 3. P. VI (Giovanni Battista Montini) (1963-1978). A continuat lucrările Conciliului Vatican II (11 oct. 1962-8 dec. 1965), inițiate de papa Ioan XXIII. Susținător al dialogului cu necatolicii și necreștinii și al ecumenismului, rupând tradiția, a întreprins mai multe călătorii în lume. Enciclica sa, Populorum progressio (1967), este inspirată de problemele economice, sociale și religioase (celibatul clerului, întreruperea sarcinii ș.a.), propunând o implicare mai mare a bisericii în rezolvarea acestora; de asemenea, scrisoarea sa apostolică, Octogesimo anno (1971), îi invită pe creștini la extinderea acțiunilor lor în aceste domenii.

Ce semnifică numele “Paul”?

  • Sursa numelui este din limba latina si provine din familia de nume romane Paulus, care inseamna mic sau umil. Sfantul Paul a fost un lider important a bisericii crestine timpurii, povestea sa aparand in Noul Testament. Se numea la inceput Saul, dar si-a schimbat numele dupa convertirea la crestinism. Majoritatea epistolelor din Noul Testament (14 din toate cele 21) sunt se datoreaza lui. Purtatori vestiti ai acestui nume in lumea artei sunt Paul Gauguin si Paul Cezanne, amandoi pictori impresionisti din secolul XIX din Franta.