Ce înseamnă “Paparuda”?

“Paparuda” în DEX

  • PAPARÚDĂ, paparude, s. f. 1. (Pop.) Fată sau femeie care în vreme de secetă, își înfășoară corpul (gol) în verdeață, cântă și dansează pe ulițe și invocă ploaia. ♦ (La pl.) Jocul și ritualul paparudelor (1). ♦ (În superstiții) Personaj mitologic, închipuit ca o femeie îmbrăcată în zdrențe, care aduce ploaia. 2. Fig. Femeie îmbrăcată ridicol sau fardată excesiv; p. gener. persoană caraghioasă. – Din bg. peperuda.
  • paparúdă (paparúde), s. f.1. Fată, mai ales țigancă, care bate drumurile în timpul secetei, îmbrăcată ciudat și cîntînd invocații pentru a aduce ploaia. – 2. Femeie împopoțonată, ridicolă sau trivială. – Var. papaludă, papalugă, păpălugă, păpăruză. Creație expresivă, cf. cuvintele der. din papă, cu care coincide perfect, unele cuvinte în ce privește semantismul, altele din punct de vedere fonetic. Coincide și cu numeroase cuvinte străine, cum se întîmplă adesea în cazul formațiilor spontane, cf. ngr. dialectal πεπεροῦδα (Scriban), care ar putea proveni din rom., ngr. παπαρροῦνα (Murnu, Lehnw., 33), περπεροῦνα, bg., sb. peperuda, peperuga „fluture”, calabr. papparutu, abruz. paparotta, prov. papalaudo „sperietoare”, cat. babarota „sperietoare de păsări”, iud. sp. bambaruto „sperietoare de copii, baubau”. Ideea fundamentală pare să fie cea de „sperietoare” sau de „persoană fără formă determinată”, ca în sp. mamarracho sau în matahală. Cum această idee se explică suficient prin posibilitățile expresive ale rom., pare inutil să căutăm etimoane străine. Cele propuse pînă acum nu sînt convingătoare: din lat. papula, cu suf. -ză (Densusianu, Bausteine, 479); din lat. *pupulanda (Pascu, Etimologii, 30) sau papaver (Pascu, Lat. elem., 262); dintr-un cuvînt necunoscut cu sensul de „fluture”, ca în bg. (Bogrea, Dacor., V, 837-9); din sb. prporusa, care ar reprezenta ngr. περπυροῦνα (Tiktin); din πομφολύγη, numele unei zeități marine (Diculescu, Elementele, 208); dintr-un idiom anterior indoeurop. (Lahovary 340).
  • paparudă, paparude s. f. femeie îmbrăcată ridicol și / sau fardată excesiv

“Paparuda” în Dicționarul de Argou

  • paparudă, paparude s. f. femeie îmbrăcată ridicol și / sau fardată excesiv

Care este sinonimul cuvântului “Paparuda”?

  • PAPARÚDĂ s. (reg.) mutoașcă, (Ban.) dodola (art.), dodoloaie, păpăruie. (~e care invocă ploaia.)
  • PAPARÚDĂ s. v. momâie, sperietoare.

“Paparuda” în Dicționarul Mitologic

  • Divinitatea ploii fertilizante in mitologia romaneasca. Era invocata in a treia saptamana postpascala, dar si ori de cate ori era o seceta prelungita. In timp de seceta tinere fete executa Jocul Paparudelor si concomitent, femeile din sat le stropesc cu apa.

“Paparuda” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Fata sau femeie care in vreme de seceta, isi infasoara corpul in verdeata, canta si danseaza pe ulite si invoca ploaia. Stravechi dans ritual de invocare a ploii, insotit de cantece si chiuituri, si executat de o fata sau de o femeie impodobita cu verdeata.