GHIVÉCI, (1) ghivece, (2) ghiveciuri, s. n. 1. Vas de pământ ars, de material plastic etc., de formă tronconică, folosit pentru plantarea (în casă a) florilor. ◊ Ghiveci nutritiv = amestec de pământ, nisip, mraniță, îngrășăminte chimice etc., în care se plantează răsadurile de legume. 2. Mâncare preparată din tot felul de legume, cu sau fără carne. ♦ Fig. (Peior.) Creație literară, muzicală etc. eterogenă și lipsită de valoare. – Din tc. güvec.
ghivéci (-ce), s. n. – 1. Glastră. – 2. Oală. – 3. Fel de mîncare tipic pregătit cu carne prăjită și diverse zarzavaturi. – Mr. ghivece. Tc. ǵüveç (Șeineanu, II, 184), cf. ngr. γϰιουβέτσι, bg. geveč. Sensul 3 se folosește la pl. ghiveciuri.
ghivécĭ n., pl. urĭ și e (turc. güveğ, strachină). Munt. Saxîĭe, glastră, oală de florĭ. Un fel de mîncare (de carne orĭ de post) din tot felu de legume. Fig. Compozițiune literară cu tot felu de subĭecte (ca fr. potpourri, it. tutti frutti. Cp. cu farsă și sátiră). V. cĭumlec, hîrgăŭ.
ghivéci1 (vas) s. n., pl. ghivéce
ghivéci2 (mâncare) s. n., pl. ghivéciuri
GHIVÉCI1 ~en. Vas de lut ars (de formă tronconică), în care se plantează flori; glastră; oală. /<turc. güveç
GHIVÉCI2 ~urin. 1) Fel de mâncare pregătită dintr-un amestec de legume tocate (cu sau fără carne). 2) fig. peior. Creație artistică eterogenă și lipsită de valoare. /<turc. güveç