Ce înseamnă “GIR”?

“GIR” în DEX

  • GIR, giruri, s. n. 1. Semnătură pe o cambie prin care proprietarul cambiei dispune plata sumei prevăzute în document către o anumită persoană și la o dată anumită. 2. Mijloc, act prin care cineva garantează pentru acțiunile, cinstea, angajamentele etc. cuiva. – Din it. gira, germ. Giro.
  • GIR2(O)-, -GÍR, -GIRÍE elem. „cerc, rotire, rotativ”, „girus”. (< fr. gyr/o/-, -gyre, -gyrie, cf. gr. gyros, învârtitură)
  • GIR1 s. n. 1. operație prin care beneficiarul unui titlu de credit (cambie, cec etc.) transferă asupra unei alte persoane dreptul de proprietate și obligațiile ce decurg din acest document. 2. mijloc prin care cineva garantează pentru cinstea, acțiunile cuiva. (< it. giro, germ. Giro)

“GIR” în Dicționar Român - Englez

  • endorsementv. gira

“GIR” în Dicționarul Român - Francez

  • endos(sement)

“GIR” în Dicționarul Financiar-Bancar

  • este un act prin care posesorul titlului(ex. cambie), numit girant, transfera altei persoane numita giratar printr-o declaratie scrisa si subscrisa pe titlu odata cu predarea acesteia, toate drepturile care decurg din titlul astfel redactat si comletat. Toate mentiunile privind circulatia cambiei prin gir se fac pe verso-ul cambiei. Girul este neconditionat si priveste intreaga valoare a cambiei. Giratarul dobandeste toate drepturile detinute anterior de girant. Se considera valabil orice gir care chiar daca nu are specificat beneficiarul, poarta semnetura girantului-GIR IN ALB. Ripuri de gir: * gir in plin-este girul in forma sa normala si cuprinde: semnatura girantului, numele giratarului, data girarii; * gir in alb(la purtator)-permite transferuri neoficiale ale cambiei, participantii neinscrisi pe cambie fiind estfel exclusi de la raspunderea solidara ; *gir de intoarcere-girul care vizeaza pe alti obligati in cambie : trasul, tragatiorul ; *gir cumulativ- girul facut in favoarea mai multor beneficiari. Transferul de catre acestia, mai departe, a cambiei in circuit devine posibila doar prin semnatura tuturor acestora ; *gir in favoarea bancii- este modul in care se procedeaza la scontare. Girantii unei cambii sunt solidari raspunzatori de acceptarea si plata cambiei la scadenta, alaturi de tragator daca nu s-a specificat altfel. Operatiunea de GIR mai poarta numele de ANDOSARE. Spete speciale de gir : *fara gir ulterior ; *fara raspundere(fara obligatie) ;*girul de mandat ; *girul pentru garantie ; *girul post-scadenta.