FASONÁRE,fasonări, s. f. Acțiunea de a fasona; fasonat1, fasonaj. – V. fasona.
FASONÁREs. f. acțiunea de a fasona; fasonaj, fasonat. ◊ operație prin care arborii doborâți sunt curățați de crengi, cojiți, retezați și stivuiți. ◊ scurtarea, prin tăiere, a rădăcinilor și a lăstarilor puieților și butașilor de viță de vie, în vederea plantării. (< fasona)
FASONÁREs.f. Acțiunea de a fasona și rezultatul ei; fasonat. [< fasona].
FASONÁRE (‹ fasona) s. f. 1. Acțiunea de a fasona; fasonat. 2. (SILV.) Fasonarea lemnului = operații executate în exploatările forestiere, prin care arborii doborâți sunt prelucrați și clasați în sorturi de lemn pentru prelucrat și pentru foc. ♦ Scurtare a rădăcinilor sau a ramurilor materialului săditor, pomicol și viticol, pentru îmbunătățirea procesului de creștere și dezvoltare a acestuia. 3. (Ind. Alim.) Proces tehnologic de abator vcare constă în îndepărtarea franjurilor de carne rezultate în timpul prelucrării carcaselor. 4. (METAL.) Prelucrare prin deformare plastică (forjare, matrițare, ștanțare etc.) a unui material în vederea realizării unui obiect cu o formă determinată.
fasonáre s. f., g.-d. art. fasonắrii; pl. fasonắri
FASONÁRE ~ărif. 1) v. A FASONA. 2) silv. Ansamblu de operații efectuate în vederea prelucrării arborilor doborâți. ◊ ~ area puieților reducerea rădăcinilor și a lăstarilor la puieți, înainte de plantare. /v. a fasona
fasonáre s. f., g.-d. art. fasonării; pl. fasonări