Ce înseamnă “Achitare”?

“Achitare” în DEX

 • ACHITÁRE, achitări, s. f. Acțiunea de a (se) achita și rezultatul ei. – V. achita.
 • ACHITÁRE s.f. Acțiunea de a (se) achita și rezultatul ei. [< achita].
 • ACHITÁRE, achitări, s. f. Acțiunea de a (se) achita.

“Achitare” în Dicționar Român - Englez

 • acquitsettal
 • settlement

“Achitare” în Dicționarul Român - Francez

 • acquittement

“Achitare” în Dicționarul Român - German

 • ausgleich

Care este sinonimul cuvântului “Achitare”?

 • ACHITÁRE s. 1. lichidare, onorare, plată, plătire, (înv.) răspundere. (~ unei datorii.) 2. depunere, plată, vărsare. (~ ratei în termen.)
 • ACHITÁRE s. v. asasinare, omorâre, suprimare, ucidere.

“Achitare” în Dicționarul Financiar-Bancar

 • o operatiune realizata de o persoana fizica sau juridica care are drept scop stingerea totala sau partiala a unei datorii si care consta in plata sumei datorate inscrisa pe o factura, chitanta, cambie.Aceasta operatiune se poate efectua fie in numerar(atunci cand avem de-a face cu sume miji), fie prin intermediul instrumentelor de plata fara numerar, ca de exemplu : Cec, Bilet la ordin, Cambie, Ordin de plata, carduri bancare, etc

“Achitare” în Dicționarul Juridic

 • A declara nevinovat pe cineva printr-o hotarare judecatoreasca, reglementata in sectiunea II, cap. II, t. I, C. proc. pen., partea speciala. Potrivit legii instanta hotaraste prin sentinta asupra invinuirii aduse inculpatului, pronuntand, dupa caz, condamnarea , achitarea(necondamnarea) sau incetarea procesului penal. Achitarea se pronunta cand instanta constata existenta uneia sin situatiile urmatoare: fapta nu exista, fapta nu este prevazuta de legea penala, fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat, faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii, exista vreuna din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei(ex:iresponsabilitatea). In caz de achitare instanta se pronunta prin aceeasi sentinta si asupra actiunii civile, precum si asupra masurarilor preventive. In functie de moivul concret al achitarii se va solutiona si actiunea civila. Ex. daca achitarea se pronunta pentru ca exista o cauza care inlatura caracterul penal al faptei, instanta poate obliga la repararea pagubei daca exista culpa din partea faptuitorului.Este interzisa acordarea despagubirilor civile daca achitarea se datoreaza motivului ca fapta imputata nu exista ori nu a fost savarsita de inculpat, partile s-au impacat sau a fost retrasa plangerea prealabila.Instanta nu solutioneaza actiunea civila cand pronunta achitarea pentru ca fapta nu este prevazuta de legea penala ( ex. inculpatul a fost trimis in judecata pentru inslaciune care s-a dovedit a fi un imprumut contractat si nerestituit, urmand ca partea interesata sa se adreseze instantei civile).
 • A declara vinovat pe cineva rpintr-o hotarare judecatoreasca, reglementata in sectiunea II, cap. II, t. I, C. proc. pen., partea speciala. Potrivit legii instanta hotaraste prin sentinta asupra invinuirii aduse inculpatului, pronuntand, dupa caz, condamnarea , achitarea(necondamnarea) sau incetarea procesului penal. Achitarea se pronunta cand instanta constata existenta uneia sin situatiile urmatoare: fapta nu exista, fapta nu este prevazuta de legea penala, fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat, faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii, exista vreuna din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei(ex:iresponsabilitatea). In caz de achitare instanta se pronunta prin aceeasi sentinta si asupra actiunii civile, precum si asupra masurarilor preventive. In functie de moivul concret al achitarii se va solutiona si actiunea civila. Ex. daca achitarea se pronunta pentru ca exista o cauza care inlatura caracterul penal al faptei, instanta poate obliga la repararea pagubei daca exista culpa din partea faptuitorului.Este interzisa acordarea despagubirilor civile daca achitarea se datoreaza motivului ca fapta imputata nu exista ori nu a fost savarsita de inculpat, partile s-au impacat sau a fost retrasa plangerea prealabila.Instanta nu solutioneaza actiunea civila cand pronunta achitarea pentru ca fapta nu este prevazuta de legea penala ( ex. inculpatul a fost trimis in judecata pentru inslaciune care s-a dovedit a fi un imprumut contractat si nerestituit, urmand ca partea interesata sa se adreseze instantei civile).
 • O operatiune realizata de o persoana fizica sau juridica care are drept scop stingerea totala sau partiala a unei datorii si care consta in plata sumei datorate inscrisa pe o factura, chitanta, cambie.Aceasta operatiune se poate efectua fie in numerar(atunci cand avem de-a face cu sume miji), fie prin intermediul instrumentelor de plata fara numerar, ca de exemplu : Cec, Bilet la ordin, Cambie, Ordin de plata, carduri bancare, etc